top of page
17934118184314502.jpg

Valkenburg aan de Geul is een kleine gemeenschap die al meer dan 1000 jaar bestaat. En als een magneet toeristen aantrekt. Bezoekers komen voor de mijnen en grotten met schilderingen uit de Romeinse tijd en voor de ruïne van het Kasteel Valkenburg, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het fraaie Limburgse landschap.

Kloppend hart van het heuvelland

Verscholen tussen de bronsgroene heuvels, in het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland, flonkert het mergelstadje als middelpunt, met haar rijke toeristische traditie: al meer dan 135 jaar een grote trekpleister. Rondom de indrukwekkende kasteel ruïne en boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante, middeleeuwse stadskern vol terrassen en winkeltjes. Omringd door een 5-sterrenlandschap zijn rust en natuur nooit ver weg.

3D Roze Fiets

Aan de wandel

Valkenburg aan de Geul is uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland! Het goudgele mergel en bronsgroen natuurschoon vormen een indrukwekkend decor waar wandelaars genieten van bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen. Valkenburg is hiermee uniek in Nederland! 

Wij hebben een map vol met wandel en fiets routes die u kunt lenen.

Waar ligt Valkenburg?

De naam Valkenburg aan de Geul zegt het al: Valkenburg ligt aan de Geul, een klein riviertje in de provincie Limburg, In het Geuldal baant de snelst stromende rivier van Nederland zich door een schitterend landschap. 

De kronkelende Geul, het maakt wandelen hier tot een belevenis. 

De beroemde grotten van Valkenburg

Er valt in en om Valkenburg heel wat te beleven. Het stadje zelf is vooral beroemd om zijn mergelgrotten.

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg, geeft de Gemeentegrot toegang tot een fascinerende wereld. Ooit werd hier mergel gewonnen, zelfs al tweeduizend jaar geleden door de Romeinen, en tegenwoordig kunnen bezoekers de grotten te voet of met een treintje verkennen.

Een andere grot in Valkenburg is de Fluweelengrot, die onder de kasteelruïne ligt. Dit gangenstelsel werd in 1937 pas ontdekt. Ooit boden de gangen een ontsnappingsroute voor ridders en andere kasteelbewoners voor het geval dat vijanden het kasteel binnenvielen. 

Bezoek het Mergelrijk en wandel door de spannende en sfeervol verlichte grot. deze is gevuld met historische, educatieve verhalen. Verhalen die gevisualiseerd worden middels prachtige miniaturen en zand sculpturen.

Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis.

Dwalend door de onderaardse gangen reis je terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw.

Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Ga op zoek naar het zwarte goud, in de steenkolenmijn de allerlaatste in Nederland!

Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond. U beleefdt die harde, indrukwekkende wereld van de mijnwerkers. 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Valkenburg

De enige hoogteburcht van Nederland torent hoog boven Valkenburg uit, overal waar je loopt zie je hem wel.

Ga hier terug naar de tijd van de ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel, sinds 1050 het baken van Valkenburg en haar omgeving. Vele strijden werden er gestreden, maar in 1672 werd het opgeblazen in opdracht van stadhouder Willem III.

Vanaf de burcht heb je een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Bovendien vindt u het kuuroord Thermae 2000 in Valkenburg, waar u kunt genieten van een moderne spa in water van een 40.000 jaar oud onderaards meer - met een aangename temperatuur van 32 graden.

Valkenburg heeft maar liefst twee attractieparken: pretpark de Valkenier en het themapark Sprookjesbos. U beleeft volop spanning en sensatie in het Spookkasteel en de achtbaan in pretpark De Valkenier, en jongere kinderen kunnen genieten van de op beroemde verhalen gebaseerde attracties in het Sprookjesbos.

In de zomer staat een rodelbaan garant voor leuke avonturen op topsnelheid; met een stoeltjeslift bereikt u het startpunt bovenaan de heuvel. Als het weer tegenzit, kunt u zich kostelijk vermaken met lasergames of een goudzoekerstocht bij a GoGo Valkenburg, of een leuk bezoekje brengen aan Holland Casino.

Als u meer te weten wilt komen over Valkenburg en over de kunst en interessante geschiedenis van Zuid-Limburg, breng dan eens een bezoek aan het Museum Valkenburg, dat is gevestigd in het oude raadhuis (Grotestraat Centrum 31).

Bent u een echte escape room liefhebber? Dan moet u echt een keer langs Mystery house deze is gevestigd in de oude bioscoop van Valkenburg. De escape rooms die hier gebouwd zijn, zijn elk gebaseerd op bestaande mysteries, die als vloek in de bioscoop achtergebleven zijn.

Evenementen in Valkenburg

Bent u een fietsliefhebber? Kom dan eens in april naar Valkenburg, als de Amstel Gold Race wordt gehouden. In het zware, 250 kilometer lange parcours zitten verschillende beklimmingen.

Valkenburg is vanaf medio november tot begin januari in kerstsfeer. In die periode van het jaar verandert Valkenburg in een ‘Kerststad'. In de grotten vinden kerstmarkten plaats en trekt er een ‘Christmas Parade’ door de stad.

In de zomer nodigt het Openluchttheater Valkenburg, het oudste buitentheater van Nederland, bezoekers uit voor voorstellingen in de open lucht. Ook vinden er klassieke, pop- en jazzconcerten plaats en worden er zelfs opera's gespeeld.

Check onze activiteiten pagina.

IMG_20210418_130108.jpg

Leuke bestemmingen in de omgeving

Heeft u zin om eens flink te shoppen? Ga naar Roermond. Daar vindt u niet alleen in het stadscentrum allerlei winkels, maar er is ook een designer outletcentrum met 150 winkels.

Maasmechelen Village met een onvergetelijke shop ervaring maar ook een bezoekje aan Heerlen is de moeite waard, zeker als u van cultuur houdt.

In Heerlen vindt u onder meer het Thermenmuseum en het Nederlands Mijnmuseum,  een grote woonboulevard, shoppingcenter en kinderstad heerlen. 

Wilt u nog meer ontdekken? Landgraaf nodigt u uit om 365 dagen per jaar van de sneeuw te genieten bij snow world,het ultieme buiten spelen bij klimpark avonturen en het prachtige familiepark Mondo Verde met all you can eat! 

In de provincie Limburg vindt u watermolens, tuinen en een zeer divers heuvellandschap, u komt verschillende kastelen tegen: Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en fraaiste kastelen van Nederland. De ongeveer veertig vertrekken in het kasteel nemen u mee op een reis terug in de tijd en ook voor kinderen zijn er talloze leuke activiteiten, brasserie kasteel Schaloen met een kasteeltuin, kasteelpark Born en slot Schaesberg waar hget ontdekken van de geschiedenis nog steeds in uitvoering is en fort Eben-Emael het grootste fort.

Ga op avontuur in Kerkrade bij de Award Winning Zoo Gaia Zoo die 365 dagen per week geopend is, Continium het Discovery Center en Columbus het Earth Center. 

Ook met de stoom- en dieseltrein van de Miljoenenlijn maakt u een reis terug in de tijd. Op rijdagen maakt de trein verschillende ritten door het heuvellandschap van Zuid-Limburg, met een stoom- of een diesellocomotief.

Op de grens in Vaals het hoogste punt van Nederland  vindt u het drielandenpunt met een Labyrint, speeltuin en souvenirwinkel en Museum Vaals met ruim 200 beelden van Heiligen van 1 tot 3,5 meter.

Bent u een echte bier of wijn liefhebber? Vroeger waren er 190 bierbrouwerijen in heel Limburg, daar zijn er nog 20 van over. een paar daarvan zijn de Gulpener, de Brand, Alfa en Hertog-Jan brouwerij.  In Riemst vindt u het nummer 1 Wijnkasteel.

Natuurlijk moet u Maastricht ook bezoeken, Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft. Het is de Hoofdstad van Limburg.

Verleden en heden wisselen zich af, in architectuur, maar zeker ook in het aanbod aan cultuur. Kleurrijk, traditioneel en typisch Maastrichts, maar ook mysterieus, onontdekt, uitdagend en werelds. Van ondergrondse cultuurschatten en karakteristieke torens, tot levendige en bruisende festivals, exposities én adembenemende voorstellingen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht laat u de natuur van Limburg, vroeger en nu beleven.

Beleef Maastricht ook vanaf het water met de boottochten van stiphout.nl. 

In Margraten vindt u de Amerikaanse begraafplaats op deze enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in W.O. II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een dertig meter hoge toren. Het grondgebied van de begraafplaats is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.

In Margraten vind u ook de Golfbaan Het Rijk van Margraten.

Bloemen van de waterverf
bottom of page